Megtiszteltetés volt a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Tanszékének felkérése, melynek keretében a „Behind the Scenes of Urban Tourism” címmel megrendezett nemzetközi intenzív héten előadást és workshopot tarthattam a szubjektív fotográfiáról. 6 európai egyetem, 16 oktatója és 48 diákja vett részt a programban, utóbbiak a negyedik napon mutatták be fényképeiket egy-egy ötletes, kreatív, gondolatébresztő prezentáció keretében. https://corallprojecteu.wixsite.com/bip2023

A diákok feladata a Bartók Béla Boulevard területének fényképeken keresztüli bemutatása volt, azzal a céllal, hogyan lehet a környéket turisztikailag új megvilágításban, gondolatébresztően, a hétköznapitól eltérően szemléltetni. Mi az, ami vonzóvá teheti a külföldiek számára ezeket az utcákat, épületeket, vendéglátóhelyeket és kulturális helyszíneket, valamint milyen benyomásokat örökítenek meg melyeket a helyiek gyakoroltak rájuk.

Az első impulzustól a prezentáció bemutatásáig négy nap állt rendelkezésükre. A turizmusfejlesztésről maga a Budapesti Gazdasági Egyetem https://uni-bge.hu/ , valamint a fővárost ábrázoló fotókon keresztül a Budapest Brand Zrt. https://budapestbrand.hu/ mesélt, a helyszínről pedig a Bartók Boulevard Egyesület https://www.bartokbelaboulevard.hu/ szolgáltatott információkat.

A második nap teljes egészében a szubjektív fotográfia megismeréséről, kipróbálásáról, a projektek ezen keresztüli megtervezéséről szólt. Először egy előadás keretében mutattam be a szubjektíven, -mint fotográfiai szemlélet, illetve metódus – és a szubjektív-én összefüggéseit. Annak módját, hogyan közelíthetjük és mutathatjuk meg az adott területet saját szűrőnkön keresztül úgy, hogy leginkább kifejezzük és érzékeltessük benyomásainkat. Ezt követően a délelőtti és délutáni workshop már a gyakorlati munkát, magát a helyszíni fotózást készítette elő különféle játékos, kiscsoportos feladatokkal.

A diákok egy teljes napot fordíthattak helyszíni felvételeik elkészítésére, majd az utolsó délelőttön a csoportok külön-külön alkották meg végleges bemutató anyagukat és készültek fel prezentációik bemutatására.

A délutáni előadásokat megtisztelte jelenlétével a Portugál Nagykövet, valamint a Turisztikai Tanszék vezetője és több tanár is az egyetemről. A prezentációkat Schultz Éva tanárnővel értékeltük, majd a résztvevő hallgatók szavazatai döntötték el a dobogós helyezéseket.

Az anyagokat hamarosan különféle fórumokon is megtekinthetjük majd.

Hálás vagyok a lehetőségért és az élményért.